För att komma fram till vilken rad- utvärderare, snabbtänkare eller känslomänniska – som just era kunde använder sig av kan vi använda oss av Rossiter & Percys artikel från 1991. De väljer att dela upp kunder på två axlar, en som talar om vilken grad av engagemang konsumenten har, och en kring vad det är för typ av motivation som ligger bakom detta beslut.

Grad av engagemang (involvement)
Här är den avgörande faktorn vilken nivå av upplevd risk just denna individuella konsument har. Mer erfarna konsumenter har oftast en lägre nivå av upplevd risk då de har mer kunskap inom området, en konsument kan alltså gå från att ha högt engagemang för en produkt till att ha lågt engagemang.

Typ av bakomliggande motivation
Denna axel handlar om den grundläggande motivationen till varför man överhuvudtaget är intresserad av att inhandla en produkt. Är det för att lösa ett problem d.v.s informativ motivation eller är det för att ändra en känsla man har d.v.s.transformativ motivation.

Klassas ett beslut utifrån Rossiter & Percys modell ha lågt engagemang och vara informativ motsvarar det i påverkansmatrisen av att man använder sig av snabbtänkaren.

Klassas ett beslut utifrån Rossiter & Percys modell ha lågt engagemang och vara transformativt motstsvaras det i påverkansmatrisen av att man använder sig av känslomänniskan.

Klassas ett beslut utifrån Rossiter & Percys modell ha högt engagemang och vara informativt motstsvaras det i påverkansmatrisen av att man använder sig av utvärderaren.

Klassas ett beslut utifrån Rossiter & Percys modell ha högt engagemang och vara transformativt motstsvaras det i påverkansmatrisen av att man använder sig av en kombination av känslomänniskan och snabbtänkaren.

För att bättre förstå var just era kunder hamnar kan ni se diagrammet där typiska exempel ges för varje kvadrant.

Källa:
Percy, L., & Donovan, R. J. (1991). A better advertising planning grid. Journal of Advertising Research, 31(5), 11-21.